Модернізація сівалки ASTRA 3.6 з розробкою висівного апарату - Ломако, Михайло Михайлович; Lomako, Mykhailo (ЦНТУ, 2025)
У кваліфікаційній роботі розглянуто питання підвищення ефективності роботи зернової сівалки ASTRA 3.6 шляхом модернізації її висівного апарата. Проведено комплексне теоретичне, конструкційне та розрахункове обґрунтування змін, спрямованих на покращення рівномірності висіву, адаптацію до різних культур і умов експлуатації. Запропоновано інженерне рішення нового висівного механізму з оптимізованою геометрією котушки та можливістю регулювання норми висіву. Виконано кінематичний, технологічний, силовий та міцнісний аналіз модернізованого агрегата, а також здійснено оцінку його енергоефективності та економічної доцільності. Результати дослідження можуть бути використані в практиці конструювання сівалок нового покоління. The qualification thesis addresses the issue of improving the operational efficiency of the ASTRA 3.6 grain drill by modernizing its seed metering unit. A comprehensive theoretical, design, and analytical justification of improvements aimed at enhancing seed distribution uniformity and adapting the mechanism to various crops and field conditions has been conducted. An engineering solution is proposed in the form of a redesigned seed metering mechanism with an optimized coil geometry and adjustable seeding rate. Kinematic, technological, power, and strength calculations of the upgraded unit were performed, along with an assessment of its energy efficiency and economic feasibility. The results of the research can be applied in the design of new-generation grain drills.
Modernization of the ASTRA 3.6 seeder with the development of the sowing unit
Keywords: сівалка; висівний апарат; модернізація; рівномірність висіву; технологічний розрахунок; seed drill; seed metering device; modernization; seeding uniformity; technological calculation