Динаміка рухомої платформи верстата паралельної структури з незамкненими гвинтовими приводами зміни довжини штанг - Кириченко, А. М. (ЛНТУ, 2013)
Метою роботи є визначення динамічних характеристик руху платформи механізму паралельної структури з незамкненим гвинтовим приводом зміни довжини штанг під дією випадкових сил різання. У роботі з використанням методу Ньютона-Ейлера розроблені динамічні моделі штанги змінної довжини із незамкненим гвинтовим приводом, диференційні рівняння та динамічні моделі просторового руху платформи механізму паралельної структури під дією сил та моментів з боку штанг змінної довжини, що враховують інерційні характеристики елементів штанги та рухомої платформи за допомогою матриць тензорів моментів інерції. Масові характеристики і тензори моментів інерції елементів штанг змінної довжини та рухомої платформи визначені шляхом трансляції тривимірної моделі механізму паралельної структури до модуля SimMechanics пакету MATLAB Simulink. Моделювання з використанням одержаних залежностей показало, що просторові траєкторії полюсу платформи під дією навантажень від приводів, зовнішніх сил та випадкових сил різання концентруються навколо напрямків осей динамічної податливості механічної системи.
Keywords: механізм паралельної структури; рухома платформа; штанга змінної довжини; динаміка