Трансформація відхилень від круглості внутрішньої циліндричної поверхні гідроциліндра при його виготовленні - Дзюра, В. О.; Дживак, Т. Р.; Федів, В. Я.; Чвартацький, І. І.; Dzyura, V.; Dzhyvak, T.; Fediv, T.; Chvartazkuy, I. (ЦНТУ, 2024)
В статті наведено результати визначення точності форми поперечних перерізів та отримано числові значення статистичних характеристик розсіювання відхилень від круглості поверхні гільзи циліндра телескопування стріли автомобільного крана КТА-25 після виконання кожної технологічної операції з її оброблення. Визначено вплив технологічних операцій як на величину відхилення від круглості та і переважаючі гармоніки, які вказують на тип відхилення форми. Побудовано полігони розсіювання відхилень від круглості поперечних перерізів гільз циліндрів. Встановлено, що технологічна операція напівчистового розточування суттєво не змінює величину та форму відхилення від круглості внутрішньої циліндричної поверхні гільзи гідроциліндра. Форма відхилення від круглості допоможе встановити дефект верстатного обладнання та запобігти утворенню виявлених відхилень від круглості оброблених поверхонь. The article presents the results of determining the accuracy of the shape of the cross-section and obtained numerical values of the statistical characteristics of dispersion of deviations from the roundness of the surface of the cylinder sleeve of the telescoping boom of the KTA-25 automobile crane after each technological operation of its processing.
Transformation of Deviations from the Roundness of the Inner Cylindrical Surface of the Hydraulic Cylinder During Its Manufacture
Keywords: відхилення від круглості; точність форми; гармоніки; погон розсіювання; внутрішня циліндрична поверхня; deviation from roundness; accuracy of form; harmonics; dispersion shoulder; inner cylindrical surface