Система управління та моніторингу енергоспоживанням комунально-побутових споживачів - Шаповал, Олександр Петрович; Shapoval, Oleksandr (ЦНТУ, 2024)
Метою роботи є проектування системи управління та моніторингу енергоспоживанням комунально-побутових споживачів. Проведений в роботі аналіз засвідчив, що автоматизована система обліку та управління енерговикористанням (АСУЕ) є важливим елементом оптимізації енергоспоживання. Функціонал АСУЕ охоплює прогнозування потреб в енергоресурсах, моніторинг їх витрат, аналіз даних для виявлення резервів економії, контроль параметрів обладнання та інші аспекти ефективного енергоменеджменту. Смарт-лічильники електроенергії є ключовим компонентом концепції інтелектуальних енергомереж Smart Grid. Вони забезпечують розширений функціонал порівняно зі звичайними приладами обліку. Завдяки можливостям дистанційного збору й аналізу даних, смарт-лічильники дозволяють оптимізувати процеси обліку, контролю споживання та розрахунків між споживачами й постачальниками електроенергії. The purpose of the work is to design a system for managing and monitoring the energy consumption of utility consumers. The analysis carried out in the work proved that the automated system of accounting and management of energy use (ASUE) is an important element of optimizing energy consumption. The ASUE functionality includes forecasting of energy resource needs, monitoring of their costs, data analysis to identify savings reserves, control of equipment parameters and other aspects of effective energy management. Smart electricity meters are a key component of the Smart Grid concept. They provide extended functionality compared to conventional accounting devices. Thanks to the capabilities of remote data collection and analysis, smart meters allow optimizing the accounting, consumption control and settlement processes between electricity consumers and suppliers.
System for managing and monitoring energy consumption of household consumers
Keywords: автоматизовані системи; облік електроенергії; моніторинг енергоспоживання; automated systems; electricity accounting; energy consumption monitoring