Characterization of peripherally based cells of the pneumatic-mechanical seeding machine of accurate sowing for tilled crops - Vasylkovs’ka, K.; Vasylkovs’kyy, O.; Leschenko, S.; Petrenko, D.; Васильковська, К. В.; Васильковський, О. М.; Лещенко, С. М.; Петренко, Д. І. (КНТУ, 2014)
In order to provide sowing of sugar beetroot seeds there was experimentally conformed theoretical research and characterization of peripherally based cells of the pneumatic mechanical seeding machine of accurate sowing. Якість дозування насіння до борозни залежить, в першу чергу, від рівномірності розташування насінин на висівному диску. На кафедрі сільськогосподарського машинобудування Кіровоградського національного університету запропоновано нову конструкцію висівного апарата, який забезпечує більш якісне дозування насіння. Головною особливістю нового висівного апарата є використання висівного диска з периферійним розташуванням комірок, за якими на його внутрішній поверхні розмішені лопатки для примусового захоплення насіння диском в робочій камері та подальшого його транспортування до зони скидання. З метою визначення раціональних параметрів комірок висівного диска виготовлена експериментальна установка і проведені дослідження по визначенню потрібного значення коефіцієнта заповнення комірок насінням різних розмірів. Досліди проводили, використовуючи диски з радіусами твірних комірок 5,0 мм та 6,0 мм, які відповідають їх площам 9,6 мм2 та 16,3 мм2 відповідно. Розрідження у вакуумній камері становило 0,2 кПа, а колова швидкість комірок – 2 м/с. На підставі проведених дослідів можна стверджувати, що для забезпечення висіву насіння цукрового буряку, радіуси заокруглення твірних комірок повинні знаходитись в межах 5…6 мм, що в цілому узгоджується з результатами теоретичних досліджень, згідно з якими визначений радіус твірної становить 5,7 мм.
Визначення параметрів периферійно розташованих комірок пневмомеханічного висівного апарата для точного висіву насіння просапних культур
Keywords: seeds; cell; bending radius; cell disc; seeding machine; насіння; комірка; радіус заокругления; диск; висівний апарат