Дослідження шляхів енергозбереження в насосних та вентиляційних установках - Гуділін, Богдан Олегович; Hudilin, Bohdan (ЦНТУ, 2022)
Метою кваліфікаційної роботи є підвищення енергетичної ефективності систем водопостачання та вентиляції повітря для промислових, житлових та адміністративних будівель шляхом застосування енергозберігаючих заходів та економічних способів регулювання продуктивності. Розглянуті заходи економії електроенергії в насосних установках, до яких входять заміна малопродуктивних насосів, забезпечення максимального завантаження, збільшення діаметра трубопроводу, заміна насосів відповідно до характеристик трубопроводів та інші. Приділено увагу економічним способам регулювання продуктивності насосних установок в системах водопостачання, а саме порівнянню частотно-регульованого електроприводу та дроселювання. В роботі розглянуті сучасні типи вентиляторів, які використовуються в вентиляційних установках. Проаналізовані способи зміни продуктивності систем вентиляції та кондиціювання, механічні характеристики вентилятора при регулюванні дроселюванням, направляючим апаратом, швидкістю обертання при використанні частотно-регульованого електропривода. Наведена методика аналітичного визначення складових енергобалансу систем вентиляції та кондиціонування, яка включає в себе визначення втрат в електродвигуні, передавальному механізмі, магістралях і вентиляторі. Результати досліджень можуть бути використані при розробці заходів з енергозбереження в насосних і вентиляційних установках. The purpose of the qualification work is to increase the energy efficiency of water supply and air ventilation systems for industrial, residential and administrative buildings by applying energy-saving measures and economic methods of regulating productivity. Considered measures to save electricity in pumping installations, which include replacing low-performance pumps, ensuring maximum loading, increasing the diameter of the pipeline, replacing pumps in accordance with the characteristics of the pipelines, and others. Attention is paid to economic methods of regulating the productivity of pumping units in water supply systems, namely, a comparison of frequency-regulated electric drive and throttling. Modern types of fans used in ventilation installations are considered in the work. Methods of changing the performance of ventilation and air conditioning systems, mechanical characteristics of the fan when regulated by throttling, guiding device, speed of rotation when using a frequency-regulated electric drive are analyzed. The method of analytical determination of the components of the energy balance of ventilation and air conditioning systems is presented, which includes the determination of losses in the electric motor, transmission mechanism, lines and fan. Research results can be used in the development of energy saving measures in pumping and ventilation installations.
Research of ways of energy saving in pumping and ventilation installations
Keywords: насосна установка; вентиляційна система; регулювання продуктивності; частотно-регульований електропривод; pump installation; ventilation system; productivity regulation; frequency-regulated electric drive