Розробка системи електропостачання елеваторного комплексу - Фидря, Олексій Вікторович; Fydria, Oleksii (ЦНТУ, 2025)
У кваліфікаційній роботі розглянуто комплексне проектування системи електропостачання елеваторного комплексу. Проведено аналіз характеристик підприємства, визначено електричні навантаження на різних рівнях напруги: до 1 кВ, вище 1 кВ, а також освітлювальні навантаження. Побудовано графіки навантаження та виконано картограму для обґрунтування розміщення центрального розподільчого пункту. Обґрунтовано вибір напруги живлення комплексу та схеми зовнішнього і внутрішнього електропостачання. Особливу увагу приділено питанням компенсації реактивної потужності - сформовано її баланс, обрано кількість, потужність та місця розташування конденсаторних установок. Запропоновано варіанти трансформаторних підстанцій, з урахуванням кількості, потужності та конструктивних особливостей. Вибрано розміщення комплектних трансформаторних підстанцій. Виконано розрахунок струмів короткого замикання, вибір електрообладнання та КЛ, а також їх перевірку. Спеціальна частина присвячена підвищенню енергоефективності електроприводів конвеєрних ліній. Розглянуто способи зменшення споживання електроенергії, вибір потужності двигунів та реалізацію автоматизованого керування конвеєрами із використанням реле EASY. Представлено схему роботи групи конвеєрів з поетапним пуском, зупинкою та аварійним режимом. The qualification work considered the comprehensive design of the power supply system of the elevator complex. An analysis of the characteristics of the enterprise was carried out, electrical loads were determined at different voltage levels: up to 1 kV, above 1 kV, as well as lighting loads. Load schedules were constructed and a cartogram was made to justify the location of the central distribution point. The choice of the complex's supply voltage and the external and internal power supply scheme were justified. Particular attention was paid to the issues of reactive power compensation - its balance was formed, the number, power and location of capacitor units were selected. Variants of transformer substations were proposed, taking into account the number, power and design features. The location of complete transformer substations was selected. The calculation of short-circuit currents, the selection of electrical equipment and contactors, as well as their verification were performed. A special part is devoted to increasing the energy efficiency of electric drives of conveyor lines. Methods of reducing electricity consumption, selection of motor power and implementation of automated control of conveyors using EASY relays are considered. A scheme of operation of a group of conveyors with phased start, stop and emergency mode is presented.
Development of a power supply system for an elevator complex
Keywords: елеваторний комплекс; електричні навантаження; реактивна потужність; струми короткого замикання; конвеєрна лінія; реле EASY; elevator complex; electrical loads; reactive power; short-circuit currents; conveyor line; EASY relay