Обґрунтування параметрів ротаційного подрібнювача рослинних решток з удосконаленням ножів та їх приводу - Ярощук, Максим Ігорович; Yaroshchuk, Maksym (ЦНТУ, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено конструкцію та параметри подрібнювача рослинних решток. Проаналізовано недоліки типових агрегатів і запропоновано удосконалення, що забезпечує якісніше подрібнення решток та рівномірне їх розподілення. Визначено основні параметри робочих органів і обґрунтовано вибір рами напівнавісного типу. Проведене техніко-економічне обґрунтування показало зниження витрат пального до 3,6 л/га та зменшення витрат на оплату праці. Запропонована конструкція підвищує продуктивність агрегату та знижує енерговитрати. Розглянуто заходи з охорони праці та безпеки під час експлуатації. Результати дослідження свідчать про ефективність запропонованого рішення в умовах сучасного землеробства. The qualification thesis explores the design and parameters of a crop residue shredder. The shortcomings of typical units are analyzed, and an improved solution is proposed to ensure better shredding quality and uniform distribution of residues. The main parameters of the working elements are determined, and the choice of a semi-mounted frame is substantiated. The technical and economic assessment shows a reduction in fuel consumption to 3.6 L/ha and decreased labor costs. The proposed design increases the unit’s productivity and reduces energy consumption. Occupational safety and equipment operation conditions are also considered. The research results confirm the efficiency of the proposed solution for modern agricultural practices.
Justification of the parameters of a rotary shredder of plant residues with improvement of knives and their drive
Keywords: подрібнювач рослинних решток з активними робочими органами; ґрунт; shredder of plant residues with active working elements residues; soil