Основні сфери життєдіяльності суспільства - Решетов, О. О.; Кирильчук, В. Т.; Стежко, З. В. (КНТУ, 2012)
Теоретичне уявлення про суспільство як систему безпосередньо пов’язане з аналізом сфер суспільного життя, гармонійна взаємодія яких забезпечує цілісність суспільства. Провідною та визначальною сферою суспільного життя філософський матеріалізм вважає матеріальну сферу або суспільне буття. Для розуміння минулого та теперішнього, для аналізу тенденцій майбутнього треба починати не з того, що думала і що думає про себе та чи інша людина, епоха, а з аналізу суспільного буття людей цієї епохи. Вивчення закономірностей та суперечностей суспільного буття дає ключ до розуміння всіх форм суспільної свідомості.
Keywords: суспільство; свідомость; сфери суспільного життя