Технічне забезпечення програмування врожайності - Васильковська, К. В.; Кулик, Г. А.; Носуленко, В. І.; Трикіна, Н. М.; Vasylkovska, K.; Kulik, G.; Nosulenko, V.; Trykina, N. (ЦНТУ, 2017)
Проведена серія досліджень нового пневмомеханічного висівного апарата з периферійним розташуванням комірок на висівному диску та інерційним видаленням зайвого насіння для підтвердження гіпотези щодо його універсальності. Конструкція нового пневмомеханічного висівного апарата дозволяє значно зменшити вакуум у системі, збільшивши колову швидкість комірок висівного диску, наблизивши її до значень швидкості руху посівного агрегату, таким чином забезпечуючи постійну точку скидання насіння з насіннєвого диска на тій же траєкторії їх польоту до борозни і якісне заповнення комірок. Для визначення раціональних параметрів і режимів роботи висівного апарата на насінні сої, соняшнику і кукурудзи проведена серія досліджень, отримані залежності коефіцієнта заповнення комірок від розрідження у вакуумній камері ΔP та колової швидкості комірок висівного диска V для перерахованих видів насіння. Таким чином, коефіцієнт заповнення комірок K=100% при дозуванні вказаних культур досягається встановленням наступних параметрів: для сої – ΔP=0,4…0,5 кПа, Vк=1,5…2,0 м/с; для соняшнику – ΔP=0,4…0,5 кПа, Vк=1,5…2,5 м/с. А висів насіння кукурудзи ускладнений великими розмірами насіння. A series of studies of a new pneumomechanical seeding machine with a peripheral arrangement of cells on the seed disk and inertial removal of excess seed has been carried out to confirm the hypothesis of its universality. The construction of a new pneumomechanical seeding machine can significantly reduce the vacuum in the system by increasing the speed of the seed disk cells, bringing it closer to the values of the speed of the sowing unit, thus ensuring a constant point of dumping the seeds from the seed disk on the same trajectory of their flight to the furrow and high-quality filling of the cells . A series of studies has been carried out to determine the rational parameters and operating conditions of seeding on soybean, sunflower and corn seed, the dependence of the filling factor of the cells on the vacuum in the vacuum chamber 􀇻P and the speed of the seed cell disk V for these types of seeds have been obtained. Thus, the filling factor of the cells K = 100% at the dosage of these crops is achieved by setting the following parameters: for soybeans - ΔP=0,4…0,5 кПа, Vк=1,5…2,0 m / s; for sunflower - ΔP=0,4…0,5 kPa, Vк=1,5…2,5 m / s. And hanging seeds of corn is complicated by large seed sizes.
Technical support for yield programming
Keywords: програмування врожаю; універсальність; пневмомеханічний висівний апарат; висівний диск; експеримент; crop programming; versatility; pneumatic mechanic sowing machine; seed disk; experiment