Населені пункти території Задніпровських місць Гетьманщини, їх статус, чисельність - Бутко, А. (ЦНТУ, 2020)
У тезах досліджено назви містечок та городків, в основному, були похідними від географічного місця розташування, від населеного пункту, звідки переселились першопоселенні, у честь імен святих у православ’ї. Містечка та городки, як правило, були укріпленими, а також мали фортецю з військовою залогою (в основному з козаків) на випадок збройного захисту жителів під час військових дій, що відбувалися та могли відбутися на той час на прикордонній території Задніпровського краю. Крім того, вони виконували функцію опорних пунктів Гетьманщини під час колонізації території за Дніпром, виконували роль збірних пунктів для новоприбулих поселенців, що бажали там оселитися. Містечка Крилів, Цибулів, Архангелогород виступали також сотенними територіальноадміністративними центрами однойменних сотень.
Residential points of the territory of Zadniprsky places Hetmanate, their status, the number
Keywords: Задніпровська територія; Гетьманщина; населений пункт; слобода; село; хутір