Українське суспільство і державна лотерея 1914 р. в Російській імперії: соціально-економічний вимір - Орлик, С. В.; Orlyk, S. (Instytut Historii UJ, Instytut Stosunkow Miedzynarodnych PWSW, 2015)
У статті розглянуто механізм та проблеми запровадження державної лотереї 1914 року після вступу Російської імперії у Першу світову війну. Досліджено соціально-економічні передумови що спонукали імперський уряд до випуску та проведенню благодійної лотереї 1914 р. Акцентовано на ролі цієї акції у вирішенні фінансових проблем, які виникли у правлячої імперської влади пов’язаних із грошовим забезпеченням поранених і хворих воїнів, сімей призваних на війну та громадян постраждалих від військового лиха. Проведено історичну проекцію вищезазначеного контексту на українські губернії.The article studies the mechanism and problems of the introduction of the state lottery of 1914 after Russia's entry into World War I. The socio-economic back-ground that led the imperial government to the release of the charity lottery of 1914 is studied. The focus is made on the role of this act in solving the emerged financial problems for the ruling imperial power associated with the financial support of the wounded and sick soldiers, the families of the called up for war citizens and victims of the military disaster. A historical projection of the above context is made onto the Ukrainian provinces.
Ukrainian society and the state lottery of 1914 in the Russian Empire: the socio-economic dimension
Keywords: Перша світова війна; Російська імперія; благодійна лотерея; українські губернії; лотерейний білет