Сучасні тенденції інноваційного розвитку банківського кредитування в Україні - Іванча, Ярослав Віталійович; Ivancha, Yaroslav (ЦНТУ, 2024)
У роботі досліджено теоретичні аспекти розвитку банківського кредитування в умовах цифровізації. Розглянуто сутність і значення цифрових інновацій у банківському кредитуванні та їх вплив на підвищення ефективності кредитних операцій. Особливу увагу приділено аналізу різних видів цифрових банківських кредитних інновацій, таких як використання автоматизованих систем для оцінки кредитоспроможності та скорингів. Також вивчено зарубіжний досвід застосування таких інновацій, що дозволяє порівняти міжнародні практики і вітчизняні тенденції розвитку. На основі проведеного аналізу діяльності АТ КБ «ПриватБанк», а також вивчення його фінансового стану, розглянуто застосування інноваційних технологій у банківському кредитуванні. Визначено, як цифрові інструменти сприяють підвищенню швидкості та зниженню витрат при наданні кредитів, а також як вони допомагають покращити обслуговування клієнтів. Запропоновано рекомендації щодо вдосконалення процесів кредитування через впровадження нових цифрових технологій, зокрема щодо покращення оцінки кредитоспроможності позичальників та інтеграції іноземного досвіду у цифрові інновації банківської системи. Перспективи розвитку цифрових кредитних інновацій визначено як ключовий фактор для підвищення конкурентоспроможності банків на ринку кредитних послуг. The paper examines theoretical aspects of the development of bank lending in the context of digitalization. The essence and significance of digital innovations in bank lending and their impact on increasing the efficiency of credit operations are considered. Particular attention is paid to the analysis of various types of digital bank lending innovations, such as the use of automated systems for assessing creditworthiness and scoring. Foreign experience in the application of such innovations is also studied, which allows comparing international practices and domestic development trends. Based on the analysis of the activities of JSC CB "PrivatBank", as well as the study of its financial condition, the application of innovative technologies in bank lending is considered. It is determined how digital tools contribute to increasing the speed and reducing costs in providing loans, as well as how they help to improve customer service. Recommendations are proposed for improving lending processes through the introduction of new digital technologies, in particular, for improving the assessment of borrowers' creditworthiness and integrating foreign experience into digital innovations of the banking system. The prospects for the development of digital credit innovations are identified as a key factor for increasing the competitiveness of banks in the credit services market.
Current trends in innovative development of bank lending in Ukraine
Keywords: цифрові кредитні інновації; банківські інновації; блокчейн-технологій; аналітика великих даних; скоринг; digital credit innovations; banking innovations; blockchain technologies; big data analytics; scoring