Дослідження технології відновлення корпусу шестеренних насосів типу НШ сільськогосподарської техніки у ТОВ завод "Дзеркальник" м. Кропивницький - Костенко, Дмитро Костянтинович; Kostenko, Dmytro (ЦНТУ, 2024)
В роботі наведено стан питання, мета і задачі дослідження. Умови роботи шестеренних насосів. Визначено вплив зносу деталей шестеренних насосів на їх працездатність. Наведені способи відновлення корпусів шестеренних насосів. Створена модель геометричної форми корпусу та модель процесу управління внутрішніми напруженнями в корпусі. Отримані співвідношення для деформованого і напруженого стану. Визначені деформації корпусу в результаті деформаційно-термічної обробки. Визначено твердість матеріалу відновленного корпусу. Наведені результати випробування корпусу на зношування та інших механічних характеристик матеріалу корпусу. Представлено технологічний процес дефектації корпусу шестеренного насоса. Наведена характеристика дефектів. Були складені технологічні маршрути відновлення корпусу. Вибрані оптимальні методи відновлення корпусу насоса гарячим пластичним деформуванням. Наведена характеристика обраного методу відновлення корпусу. The paper presents the state of the issue, the purpose and objectives of the research. Operating conditions of gear pumps. The influence of wear of gear pump parts on their performance is determined. Methods of restoring gear pump housings are presented. A model of the geometric shape of the housing and a model of the process of controlling internal stresses in the housing are created. The relations for the deformed and stressed state are obtained. The deformations of the housing as a result of deformation-thermal treatment are determined. The hardness of the restored housing material is determined. The results of testing the housing for wear and other mechanical characteristics of the housing material are presented. The technological process of defecting the gear pump housing is presented. The characteristics of the defects are given. Technological routes for housing restoration have been compiled. Optimal methods of restoring the pump housing by hot plastic deformation are selected. The characteristics of the selected housing restoration method are given.
Research on the technology of restoring the housing of gear pumps of the NSh type of agricultural machinery at the Dzerkalnyk plant, LLC, Kropyvnytskyi
Keywords: шестеренний насос; корпус; gear pump; corps