Еволюційні передумови розвитку сільського господарства та дорадництва на засадах формування Society 5.0 - Кононенко, Л. В.; Зайченко, В. В.; Kononenko, L.; Zaichenko, V. (ЦНТУ, 2024)
Стаття присвячена дослідженню еволюційних передумов розвитку сільського господарства та дорадництва на засадах формування Society 5.0. Зазначено, що протягом всього свого існування людство намагається побудувати ідеальне суспільство, що сьогодні знайшло відображення у формуванні концепції Society 5.0. Акцентовано увагу на тому, що ця концепція є людиноцентрічною і передбачає інтеграцію кіберпростору та фізичного світу з метою реалізації Цілей сталого розвитку на основі застосування сучасних цифрових технологій. Доведено, що у зв’язку з превалюванням у аграрному секторі малих підприємств, є необхідним враховувати специфіку їх функціонування (територіальна віддаленість, низький рівень кадрового забезпечення, мультифункціональність тощо) і відповідно, з метою забезпечення ефективності функціонування рекомендовано малим підприємствам співпрацювати з дорадчими службами. Розглянуто етапи розвитку людського суспільства у контексті еволюції сільського господарства. Проаналізовано концепцію Society 5.0 як новий етап розвитку суспільства, що базується на інтеграції кіберпростору та фізичного світу для вирішення соціальних, екологічних та економічних проблем. Обґрунтовано, що у зв’язку з необхідністю постійного розширення переліку дорадчих послуг, зміни та підвищення рівня фахових компетентностей у дорадників в умовах формування Society 5.0, є необхідним забезпечити у них формування достатнього рівня цифрових компетентностей. Також доведено, що ефективна співпраця дорадника і споживача дорадчих послуг (власників та менеджерів малих агропідприємств, сільських мешканців) також потребує наявності у них відповідного рівня цифрових компетентностей. Зазначено, що співпраця з дорадчими структурами сприяє розкриттю потенціалу малих підприємств, раціональному використанню ресурсів, впровадженню стандартів якості, налагодженню партнерських відносин та залученню інвестицій. The article is devoted to the study of the evolutionary prerequisites for the development of agriculture and agriculture advisory service on the basis of the formation of Society 5.0. It is noted that throughout its existence, mankind has been trying to build an ideal society, which is now reflected in the formation of the concept of Society 5.0. The author emphasizes that this concept is human-centered and provides for the integration of cyberspace and the physical world with a view to implementing the Sustainable Development Goals through the use of modern digital technologies. It is proved that due to the predominance of small enterprises in the agricultural sector, it is necessary to take into account the specifics of their functioning (territorial remoteness, low level of staffing, multifunctionality, etc.) and, accordingly, in order to ensure the efficiency of functioning, it is recommended that small enterprises cooperate with advisory services.
Evolutionary Prerequisites for the Development of Agriculture and Agricultural Advisory Service on the Basis of the Formation of Society 5.0
Keywords: малі і середні агропідприємства; еволюційні хвилі; наукові революції; технічні революції; трансформації; цілі сталого розвитку; цифрові компетентності; цифрові технології; small and medium-sized agricultural enterprises; evolutionary waves; scientific revolutions; technical revolutions