Відтворення людського потенціалу в умовах трансформаційної економіки - Яковенко, Р. В.; Yakovenko, R. (КНУ ім. Тараса Шевченка, 2011)
Розкрито еволюцію поглядів на роль людини в економіці у працях представників різних наукових шкіл і течій. Визначено сутність людського потенціалу, важливе значення в структурі якого посідають як виробничі, так і невиробничі елементи та чинники, що характеризує переростання „людини економічної” у „людину творчу” в процесі трансформації економічних та суспільних відносин, їх переході на якісно новий рівень. The evolution of views on the role of a human in economics in the papers of economists of different scientific schools and trends were revealed. The essence and structure of human potential, the importance of which is occupied, both by economic and non-economic elements and factors that characterize the development of an „homo economic” into a „homo creative”, in the process of transforming of economic and social relations, and their transition to a qualitative new level have been determined.
Reproduction of human potential in a transformational economy
Keywords: людський потенціал; робоча сила; чинники формування людського потенціалу; умови праці; освіта; здоров’я; тривалість життя; рівень життя; творча діяльність; громадянська і виробнича активність; human potential; work force; human potential forming factors; working conditions; education; health; life duration; standards of living; creative activity; civil and productive activity