Попередні дослідження альтернативних джерел створення повітряного потоку в пневмоінерційних зерноочисних машинах - Васильковський, М. І.; Васильковський, О. М.; Лещенко, С. М.; Петренко, Д. І.; Vasilkovskiy, M.; Vasilkovskiy, A.; Leschenko, S.; Petrenko, D. (КНТУ, 2009)
В статті проведено огляд та аналіз джерел повітряного потоку, які працюють в схемах ЗОМ загального призначення, відмічені їх основні переваги та недоліки, окреслені напрямками подальшого вдосконалення. Запропоновано використання лопатевого ротора, як багатофункціонального робочого органу, який, крім функції створення повітряного потоку, пересуває зерно по підсівному решеті та вивантажує його із машини. Визначені основні конструктивні особливості запропонованого робочого органу та приведені елементи розрахунку деяких параметрів ротора. Представлені результати попередніх досліджень запропонованого робочого органу при створенні ним повітряного потоку. A review and analysis of sources of current of air, which work in the charts of grain cleaners the general setting, is conducted in the article, marked their basic advantages and failings with the outlined directions of subsequent perfection. The use of blade rotor is offered, as a multifunction working organ which except for the function of creation of current of air moves grain after a sieve and the last unloads from a machine. The basic structural features of the offered working organ are certain and the elements of calculation of some parameters of rotor are resulted. The results of previous researches of the offered working organ are presented at creation by him current of air.
Preliminary researches of alternative sources of creation of current of air in pneumatic inertial grain cleaning machines
Keywords: зерноочисна машина (ЗОМ); пневмосепарація; вентилятор; лопатевий ротор; пневмосепаруючі канали (ПСК); багатофункціональний робочий орган