Синтез трійкового дворозрядного лічильника на базі трійкових Т-тригерів - Єфіменко, Т. О.; Мартинович, Л. Я.; Yefimenko, T.; Martynovych, L. (ЦНТУ, 2025)
У статті досліджується застосування трійкової логіки в цифрових пристроях шляхом розробки дворозрядного асинхронного трійкового лічильника на базі Т-тригерів, реалізованих з використанням біполярних порогових елементів. Проведено огляд сучасного стану трійкової логіки, розглянуто її переваги, недоліки та проблеми синтезу логічних функцій. Запропонована схема забезпечує надійне перемикання між трьома логічними станами (−1, 0, +1) та охоплює дев’ять циклічних станів. Підтверджено працездатність і потенційну ефективність трійкового підходу в порівнянні з двійковими аналогами, а також окреслено перспективи його подальшого розвитку в напрямі синхронних схем. The purpose of this article is to study the possibilities of using ternary logic in digital devices by developing and synthesizing a two-bit ternary counter based on asynchronous ternary T-triggers. The author seeks to prove the effectiveness and feasibility of the transition from traditional binary logic to multivalued calculus systems, in particular ternary, by creating a workable hardware implementation capable of stable cyclic switching of logical states in a symmetric ternary number system etc.
Synthesis of a Ternary Two-Bit Counter Based on Ternary T-Triggers
Keywords: трійкова логіка; Т-тригер; асинхронний лічильник; багатозначна логіка; ternary logic; T-trigger; asynchronous counter; multivalued logic