Аналіз енергоменеджменту енергопостачальних компаній та вибір автоматизованої системи обліку електроенергії на оптовому ринку України - Кульчицька, Наталія Сергіївна; Kulchytska, Nataliia (ЦНТУ, 2024)
Об’єктом досліджень є оптовий ринок електроенергії України та система енергоменеджменту. Предмет досліджень – автоматизована система контролю та обліку електроенергії енергетичної компанії. Метою роботи є дослідження енергоменеджменту енергопостачальних компаній та роль автоматизованої системи обліку електроенергії на оптовому ринку України. Дана робота містить в собі огляд різних аспектів енергоменеджменту діяльності енергопостачальних компаній та їх вплив на енергосистему та ринок, включаючи організацію автоматизованої системи контролю та обліку електроенергії (АСКОЕ) при аналізі діяльності енергопостачальних компаній. Значну увагу приділено дослідженню оптового електроенергетичного ринку України, де аналізуються різні сегменти оптового ринку та розкривається їхні принципи функціонування. Детально розглянуто структуру енергоменеджменту у виробничо-економічній діяльності обласних енергопостачальних компаній, алгоритм визначення рейтингу РЕМів. Проаналізовано питання зменшення втрат електроенергії в розподільних електричних мережах і обгрунтовано необхідність проведення досліджень в цій галузі. Протягом виконання роботи проведено обгрунтування впровадження систем АСКОЕ на оптовому ринку електроенергії та застосування даних систем в енергетичній компанії «Черкасиобленерго». За результатами досліджень зроблено висновки щодо ефективності впровадження АСКОЕ в енергопостачальних компаніях в рамках діяльності служб енергоменеджменту. The object of research is the wholesale electricity market of Ukraine and the energy management system. The subject of research is the automated system of control and accounting of electricity of the energy company. The purpose of the work is to study the energy management of energy supply companies and the role of the automated electricity accounting system in the wholesale market of Ukraine. This work contains an overview of various aspects of energy management of energy supply companies and their impact on the energy system and the market, including the organization of the automated system of control and accounting of electricity (ASCOE) in the analysis of the activities of energy supply companies. Considerable attention is paid to the study of the wholesale electricity market of Ukraine, where various segments of the wholesale market are analyzed and their principles of operation are revealed. The structure of energy management in the production and economic activity of regional energy supply companies, the algorithm for determining the rating of power supply companies is considered in detail. The issue of reducing electricity losses in distribution networks is analyzed and the need for research in this field is substantiated. During the execution of the work, the justification of the implementation of ASKOE systems in the wholesale electricity market and the application of these systems in the energy company "Cherkasioblenergo" was carried out. Based on the results of the research, conclusions were made regarding the effectiveness of the implementation of ASKOE in energy supply companies within the framework of energy management services.
Analysis of energy management of energy supply companies and selection of an automated electricity metering system for the Ukrainian wholesale market
Keywords: енергоменеджмент; енергопостачальна компанія; оптовий ринок; втрати електроенергії; АСКОЕ; інтелектуальні мережі; energy management; energy supply company; wholesale market; electricity losses; ASKOE; intelligent networks