Інструменти податкового регулювання як засіб стимулювання інноваційної активності суб’єктів господарювання - Лисенко, А. М. (Сочінський М. М., 2018)
Досліджено динаміку питомої ваги підприємств, що займалися інноваціями в Україні, витрати за напрямами використання інноваційних коштів підприємствами, питомі показники інноваційної активності промислових підприємств, динаміку впровадження інновацій на промислових підприємствах України, розподіл інструментів податкового регулювання економічних процесів за характером дії. Встановлено, що низька інноваційна активність суб’єктів господарювання значною мірою пов’язана з недосконалістю засобів державного регулювання інноваційних процесів в економіці. Систематизовано основні інструменти податкового регулювання інноваційних процесів в економіці країн світу, виявлено недоліки у нормативно-правовому забезпеченні питань регулювання інноваційних процесів в економіці України на основі застосування податкових інструментів. Досліджено податкові пільги у сфері регулювання інноваційних процесів, передбачені податковим кодексом України, зроблено висновок про те, що діючі на даний час інструменти податкового регулювання не можуть належним чином стимулювати інноваційний розвиток економічних процесів в Україні. Запропоновано заходи, необхідні для забезпечення ефективного впливу податкових інструментів на стимулювання інноваційної активності суб’єктів господарювання.
Keywords: інструменти податкового регулювання; стимулювання інноваційної активності; суб’єкти господарювання; податкові пільги