Шестеренний насос типу НШ - Кулєшков, Ю. В.; Руденко, Т. В.; Красота, М. В.; Магопець, С. О.; Бевз, О. В.; Штомпель, Є. Ю. (ЦНТУ, 2026)
В даній монографії викладено результати комплексного теоретичного, аналітичного та експериментального дослідження шестеренних насосів як базового елементу об’ємного гідроприводу. Робота присвячена актуальній науково-технічній проблемі підвищення технічного рівня шестеренного насосу за питомими показниками надійності та довговічності. Встановлено основні напрямки розвитку шестеренного насосу за робочим тиском, потужністю, зменшення габаритів та металоємності. Представлено математичні моделі, що описують механізм формування тиску в шестеренному насосі, встановлено синергетичний ефект підвищення тиску, коефіцієнта подачі й об’ємного ККД за рахунок зростання внутрішнього гідроопору. Комплексно досліджено гідродинамічні процеси у шестеренному насосі, зокрема утворення та способи усунення відсіченої порожнини. Представлено методики та обладнання дослідження характеристики шестеренних насосів. На основі функціонального аналізу та ранжування елементів конструкції сформовано методологію підвищення технічного рівня шестеренного насоса. Наведено аналіз сучасних промислових зразків шестеренних насосів провідних українських виробників. Монографія призначена для інженерів і техніків, що займаються проектуванням, виготовленням та експлуатацією шестеренних насосів.
Keywords: шестеренний насос; гідропривід; математична модель; подача