Реакція сортів пшениці озимої на попередники в Степу України - Москальченко, Роман Володимирович; Moskalchenko, Roman (ЦНТУ, 2022)
Головна мета досліджень полягала у розробці рекомендацій сільськогосподарському виробництву по підвищенню урожайності озимої пшениці на основі розміщення сортів озимої пшениці після різних попередників. Рекомендовано після озимого ріпаку та соняшнику вирощувати сорт озимої пшениці Сейлор. Розміщувати озиму пшеницю після ярого ячменю не доцільно. Це забезпечує майже у два рази нижчу врожайність ніж після ярого ріпаку і нижчі показники економічної ефективності. The main goal of the research was to develop recommendations for agricultural production to increase the yield of winter wheat based on the placement of winter wheat varieties after various predecessors. It is recommended to grow the Sailor winter wheat variety after winter rapeseed and sunflower. It is not advisable to plant winter wheat after spring barley. This provides almost two times lower yield than after spring rape and lower indicators of economic efficiency.
Reaction of winter wheat varieties to predecessors in the Steppe of Ukraine
Keywords: урожайність; зимостійкість; якість зерна; productivity; winter hardiness; grain quality