Дослідження та програмна реалізація застосування технологій семантичного веб для вирішення задач бізнес-аналітики - Бек, Олександр Олегович; Bek, Oleksandr (ЦНТУ, 2023)
В даній магістерській роботі розроблено програмне забезпечення, яке призначено для реалізації BI системи з технологією семантичного веб. Метою розробки є дослідження та програмна реалізація BI системи з застосуванням семантичного веб для покращення аналізу даних і прийняття бізнес рішень. Об’єктом дослідження є процес BI системи з семантичним вебом. Предметом дослідження є методи реалізації BI-систем. Методи дослідження базуються на методах теорії кодування, методах математичної статистики, методах розробки програмного забезпечення. Результат роботи – програмна реалізація веб-застосунку засобами технології семантичного вебу та мов програмування. В процесі роботи над програмною моделлю виконано аналіз існуючих апаратних та програмних засобів. В повній мірі описані всі компоненти розробленого програмного забезпечення. Розроблено зручний інтерфейс користувача. Наведені інструкції по роботі з програмними засобами. Програма може використовуватися у браузері Chrome, Firefox, Safari. Програму розроблено в середовищі Python 3.10 та JS. In this master's work, software was developed, which is intended for the implementation of a BI system based on semantic web technology. The goal of the development is the research and software implementation of a BI system using the semantic web to improve data analysis and business decision-making. The object of the study is the BI process of the Semantic Web system. The subject of the study is the implementation methods of BI systems. Research methods are based on coding theory methods, mathematical statistics methods, and software development methods. The result of the work is the software implementation of a web application using semantic web technology and programming languages. In the process of working on the software model, an analysis of existing hardware and software was performed. All components of the developed software are fully described. A convenient user interface has been developed. Instructions for working with software tools are provided. The program can be used in Chrome, Firefox, and Safari browsers. The program was developed in the Python environment + JS.
Research and software implementation of the application of semantic web technologies for solving business analytics problems
Keywords: комп’ютерна інженерія; веб-сайт; BI; семантичний веб; computer engineering; website; semantic web