Перспективи посилення міжнародної конкурентоспроможності України в умовах євроінтеграції - Ємець, Віталій Сергійович; Yemets, Vitalii (ЦНТУ, 2024)
У кваліфікаційній роботі розкривається система міжнародної конкурентоспроможності української економіки на основі аналізу динаміки її конкурентних переваг в глобальному середовищі, досліджується місце зовнішньої торгівлі в системі конкурентних переваг України в контексті інтеграції до ЄС і процесу зміни векторів інтеграції. Аналізуються фактори конкурентоспроможності та торговельного потенціалу України в європейському економічному прсторі. Використовуючи кластерний аналіз і факторний аналіз, формульовано рекомендації щодо підвищення конкурентоспроможності зовнішньої торгівлі України на світовому ринку і зацікавленості іноземних партнерів у розвитку зовнішньої торгівлі в Європі. Проаналізовано трансформацію макро- та мікросередовища України як необхідну умову підвищення її конкурентоспроможності на європейському ринку, визначено напрями підвищення міжнародної конкурентоспроможності України в контексті пріоритетів інтеграційної політики, забезпечення міжнародної конкурентоспроможності економіки України в процесі європейської інтеграції. Було запропоновано організаційно-економічні механізми забезпечення міжнародної конкурентоспроможності економіки України в процесі європейської інтеграції. The qualification work reveals the system of international competitiveness of the Ukrainian economy based on the analysis of the dynamics of its competitive advantages in the global environment, explores the place of foreign trade in the system of competitive advantages of Ukraine in the context of integration into the EU and the process of changing integration vectors. Analyzes the factors of competitiveness and trade potential of Ukraine in the European economic space. Using cluster analysis and factor analysis, recommendations are formulated to increase the competitiveness of Ukraine's foreign trade in the world market and the interest of foreign partners in the development of foreign trade in Europe. Analyzes the transformation of Ukraine's macro- and microenvironment as a necessary condition for increasing its competitiveness in the European market, identifies directions for increasing Ukraine's international competitiveness in the context of integration policy priorities, ensuring the international competitiveness of the Ukrainian economy in the process of European integration. Organizational and economic mechanisms for ensuring the international competitiveness of the Ukrainian economy in the process of European integration were proposed.
Prospects for Strengthening Ukraine's International Competitiveness in the Context of European Integration
Keywords: конкурентоспроможність; конкурентні переваги; європейська інтеграція; експортний потенціал; зовнішня торгівля; competitiveness; competitive advantages; European integration; export potential; foreign trade