Покращення якості обробки внутрішніх поверхонь отворів шляхом застосовування інструменту з регульованим положенням різальної частини - Наталуха, Володимир Анатолійович; Natalukha, Volodymyr (ЦНТУ, 2025)
У сучасному машинобудуванні обробка різанням все ще залишається переважним способом формоутворення, на частку якого припадає більше третини загальної трудомісткості виготовлення виробів. Розвиток машинобудування на сучасному етапі неможливий без постійного підвищення продуктивності праці і поліпшення якості виробів, що випускаються. Створення "розумних" інструментів, які підлаштовуються до конкретних умов обробки знаходиться в межах концепції програми Industrie 4.0 (з нім. Промисловість 4.0), яка описує основні положення переходу виробництва на засади четвертої промислової революції. Метою роботи є забезпечення необхідної якості обробки покращенням динамічних властивостей технологічної оброблювальної системи при розточуванні, шляхом внесення компенсуючого елемента в конструкцію розточувального інструменту. Практичне значення: керуючись результатами, отриманими у роботі, стало можливим розробити методику проектування розточувального інструменту, застосування якого дозволить підвищити або якість, або продуктивність розточування. In modern mechanical engineering, cutting is still the predominant method of forming, accounting for more than a third of the total labor intensity of manufacturing products. The development of mechanical engineering at the present stage is impossible without a constant increase in labour productivity and improvement of the quality of manufactured products. The creation of "smart" tools that adapt to specific processing conditions is within the concept of the Industrie 4.0 program (German: Industry 4.0), which describes the main provisions of the transition of production to the principles of the fourth industrial revolution. The purpose of the work ensuring the required processing quality by improving the dynamic properties of the technological processing system during boring, by introducing a compensating element into the design of the boring tool. Practical meaning: Guided by the results obtained in the work, it became possible to develop a method for designing a boring tool, the use of which will allow to increase either the quality or productivity of boring.
Improving the quality of processing the internal surfaces of holes by using a tool with an adjustable position of the cutting part
Keywords: розточування; якість обробки; регульований різець; динамічна якість; технологічна система; boring; processing quality; adjustable cutter; dynamic quality; technological system