Напруженість соціально-трудових відносин як перешкода розвитку трудового потенціалу - Петіна, О. М.; Petina, O. (My University, 2015)
У статті досліджується питання впливу соціально-трудових відносин на розвиток трудового потенціалу України. Визначено, що на гальмування розвитку трудового потенціалу впливають зовнішні і внутрішні фактори соціально-трудової сфери. Проведено аналіз рівня оплати праці найманих працівників, рівня безробіття в Україні та Європі. Розглянуто вплив зовнішньої трудової міграції на трудовий потенціал суспільства. На основі аналізу визначено основні протиріччя, які виникають у сфері соціально-трудових відносин та викладено причини, які перешкоджають ефективному розвитку трудового потенціалу. Виявлено, що відбувся перехід значної частини працівників інтелектуальної праці у сфери некваліфікованої, але високодохідної діяльності, що перетворило трудову мотивацію на мотивацію виживання. Обґрунтовано необхідність розробки заходів для збереження вітчизняного трудового потенціалу, забезпечення ефективної зайнятості, збалансованості попиту та пропозиції на ринку праці. Запропоновано шляхи подолання напруженості в соціально-трудовій сфері з метою розвитку та реалізації трудового потенціалу. The article examines the impact of social and labor relations on the development of labor potential of Ukraine. It was determined that the internal and external factors of social and labor issues are influenced of labor potential. The compensation of employees, unemployment in Ukraine and Europe is analyzed. The influenced of labor migration on the labor potential of society is depicted. The main contradictions are defined that arise in labor relations and stated the reasons that prevent the effective development of labor potential. Revealed that there were quite a lot of workers in the areas of intellectual labor unskilled, but highly profitable activity, which made labor motivation to motivation survival. It was justified the necessity of developing measures to preserve domestic employment potential, ensuring effective employment, balance supply and demand in the labor market. The ways of overcoming tensions in social and labor issues is offered order to develop and implement employment potential.
The tension of social and labor relations as an obstacle to the development of labor potential
Keywords: ринок праці; соціально-трудові відносини; трудові ресурси; трудовий розвиток; заробітна плата; рівень безробіття; трудовий потенціал країни; інтелектуальний потенціал; labor market; social and labor relations; human resources; employment growth; wages; unemployment; labor potential of the country's; intellectual potential