Антифрикційні властивості титанового сплаву ВТ6, зміцненого дифузійним насиченням елементами втілення - Студент, М. М.; Лук’яненко, О. Г.; Погрелюк, І. М.; Маркович, С. І.; Труш, В. С.; Student, M.; Lukyanenko, О.; Pohreluk, І.; Trush, V.; Markovych, S. (ЦНТУ, 2025)
В роботі вивчали вплив модифікування поверхні титанового сплаву ВТ6 елементами втілення (азот, кисень) для підвищення його трибологічних характеристик в парі із контртілом із сталі Х18Н10Т в умовах тертя ковзанням без мащення за питомого навантаження 1,0 MPa упродовж 600 с. Хіміко-термічною обробкою на титанових зразках було сформовано дифузійні поверхнево зміцнені шари. Визначено їх фазовий склад, який після азотування відповідав нітриду титану, оксидування – оксиду титану, а після оксинітрування – оксинітриду титану. Коефіцієнт тертя у парі азотований сплав ВТ6 – сталь Х18Н10Т зростає у часі випробувань та досягав високого значення (f = 0,6). Гострі виступи на азотованій поверхні зрізали шари нержавної сталі. Коефіцієнт тертя у парі оксидований та оксінітрований ВТ6 – сталь Х18Н10Т знижувався у часі та досягав низьких значень (f = 0,15…0,20), що відбувалось внаслідок притирання поверхонь цих елементів тертя. Titanium alloys are widely used in the aerospace, defensive and shipbuilding industry due to their low weight, high specific strength and corrosion resistance. Recently, the need for increased durability and tribological characteristics of simultaneous weight loss of heavy unmanned aerial vehicles (drones), both military and civilian purposes. Replacing steel parts with titanium will reduce the weight of heavy unmanned aircraft by tens of kilograms. However, titanium alloys have low durability and are grasped during friction with mounting elements. Therefore, the elements of attachment from titanium alloys can only be used with durable coatings. Which determined the purpose of the work - to increase the tribological characteristics of the titanium alloy of VT6 by the formation of layers on its surface, diffusely modified by interstitial elements.
Antifriction Properties of VT6 Titanium Alloy Strengthened by Diffusion Saturation with Interstitial Elements
Keywords: титановий сплав ВТ6; хіміко-термічна обробка; фазовий склад; коефіцієнт тертя; VT6 titanium alloy; thermochemical treatment; phase composition; friction coefficient