Оцінка впливу управлінських рішень на прибутковість підприємства - Армашов, Володимир Юрійович; Armashov, Volodymyr (ЦНТУ, 2024)
У роботі визначені теоретичні аспекти управління прибутком підприємства. Досліджено економічну сутність та класифікацію прибутку підприємства; управління прибутком та його елементи; методичні підходи до оцінки прибутковості підприємства. Здійснено аналіз впливу управлінських рішень на прибутковість підприємства. Проаналізовано абсолютні та відносні показники фінансової діяльності ПрАТ «Кропивницький олійноекстраційний завод». Проаналізовано фінансовий стан підприємства. Досліджено динаміку прибутку та рентабельності підприємства. Здійснено оцінку впливу стратегічних управлінських рішень на виробничі процеси підприємства. Досліджено напрями вдосконалення управління прибутком підприємства. Запропоновано застосування п’ятифакторної моделі рентабельності для детального аналізу впливу витрат і податкових стратегій на прибутковість підприємства. Розроблено алгоритм управління прибутком залежно від типу підприємства. Запропоновано заходи для мінімізації відхилень між фактичними та запланованими показниками прибутковості, зокрема через аналіз причин відхилень. The paper defines the theoretical aspects of enterprise profit management. It examines the economic essence and classification of enterprise profit, profit management, and its elements, as well as methodological approaches to assessing enterprise profitability. An analysis of the impact of managerial decisions on enterprise profitability was conducted. The absolute and relative indicators of the financial activities of PJSC «Kropyvnytskyi Oliynoekstraktsiynyi Zavod» were analyzed. The financial condition of the enterprise was examined. The dynamics of profit and profitability were studied. An evaluation of the impact of strategic managerial decisions on the enterprise's production processes was carried out. Directions for improving enterprise profit management were explored. The application of a five-factor profitability model was proposed for a detailed analysis of the influence of costs and tax strategies on enterprise profitability. An algorithm for profit management depending on the type of enterprise was developed. Measures were proposed to minimize deviations between actual and planned profitability indicators, including through the analysis of deviation causes.
Assessing the impact of management decisions on the profitability of an enterprise
Keywords: прибуток; рентабельність; капітал підприємства; фінансовий стан; активи підприємства; пасиви підприємства; дебіторська заборгованість; кредиторська заборгованість; оборотні кошти; кредитоспроможність; фінансова стійкість; ліквідність підприємства; собівартість; операційний прибуток; profit; profitability; enterprise capital; financial condition; enterprise assets; enterprise liabilities; accounts receivable; accounts payable; working capital; creditworthiness; financial stability; enterprise liquidity; cost price; operating profit