Вибір напрямів вдосконалення сошників сівалок прямого посіву зернових культур - Сало, В. М.; Лузан, О. Р. (КНТУ, 2010)
Проведено аналіз вітчизняних та зарубіжних сівалок прямої сівби зернових культур. Розглянуто найбільш перспективні конструкції сошників та вибрані напрями їх вдосконалення. Найбільше поширення отримали одно- та дводискові сошники. Іх використання приводить до суттєвого збільшення маси сівалки, що є необхідною умовою забезпечення роботи сошників такого типу. Зменшення питомого тиску на сошник, а як наслідок і зменшення маси сівалки можна досягти використанням сошників з гострим кутом входження в грунт. The analysis of domestic and foreign seeders of direct grain-crops sowing is conducted. The most perspective constructions of furrow-openers are considered and directions of their improvement are chosen. The most distribution were got by one- and two disk-shaped furrow-openers. Their use results the substantial increase of seeder’s mass that is the necessary condition for the work providing of such type furrow-openers. Diminishing of unit pressure on the furrow-openers, such resulting the reducing of furrow-opener’s mass is possible to obtain by using the furrow-openers with sharp angle of soil penetrating.
Choosing of directions of improving the furrow-openers of seeders with direct rain-crops sowing
Keywords: прямий посів; сошник; мінімальний обробіток ґрунту; посівна секція; зернові культури; технології "no-till"; екологічна безпека; біологізація технологій