Інтенсифікація технології вирощування озимої пшениці із дослідженням та вдосконаленням зернозбирального комбайна - Перешеїн, Артем Анатолійович; Pereshein, Artem (ЦНТУ, 2024)
Під час виконання дипломної роботи проведено аналіз базової технології вирощування озимої пшениці в господарстві, проаналізовано переваги та недоліки існуючих операцій та проведено огляд технічного забезпечення процесів. Встановлено, що проблемним і енергозатратним етапом виконання робіт залишається етап збирання врожаю, що проводиться методом прямого комбайнування. В роботі було запропоновано провести деякі вдосконалення конструкції комбайна КЗС-950, а саме змінити серійний привід вентилятора на клинопасовий варіатор із гідравлічним регулюванням та можливістю в більш широкому діапазоні у автоматичному чи ручному режимі (із кабіни агрегату) регулювати частоту обертання, а отже і швидкість потоку повітря у очистці комбайна. Виконані необхідні інженерні розрахунки, що доводять працездатність агрегату та доцільність внесення змін в його конструкцію. During the thesis, an analysis of the basic technology of growing winter wheat on the farm was carried out, the advantages and disadvantages of existing operations were analyzed, and a review of the technical support of the processes was conducted. It was established that the harvesting stage, which is carried out by the direct combining method, remains a problematic and energy-consuming stage of the work. The work proposed to make some improvements to the design of the KZS-950 combine, namely, to change the serial fan drive to a V-belt variator with hydraulic adjustment and the ability to regulate the rotation frequency in a wider range in automatic or manual mode (from the unit cabin), and therefore the air flow rate in the combine cleaning. The necessary engineering calculations were performed, proving the operability of the unit and the feasibility of making changes to its design.
Intensification of winter wheat cultivation technology with research and improvement of the combine harvester
Keywords: зернозбиральний комбайн; класична схема обмолоту; очистка зібраного врожаю; клинопасовий варіатор; якість виділення домішок; combine harvester; classic threshing scheme; cleaning of harvested crop; V-belt variator; quality of impurity separation