Дослідження несучої здатності фундаментів з урахуванням впливу реологічних властивостей ґрунтів - Прозоров, Богдан Олександрович; Prozorov, Bohdan (ЦНТУ, 2022)
При проектуванні будь-якої інженерної споруди, що зводиться на ґрунтах з реологічними властивостями, неодмінно виникає питання: чи слід в даному конкретному випадку рахуватися з реологічними властивостями ґрунту й тривалою деформацією основ і ґрунтових споруд в часі, що виникають від сил гравітації та інших зовнішніх навантажень. Якщо реологічні властивості ґрунту виражені слабо і навантаження від споруди порівняно невеликі, то прогнозувати тривалу стійкість споруд необов'язково. В іншому випадку довготривалий прогноз просто необхідний. Здійснення реологічного прогнозу пов'язане з застосуванням тих чи інших розрахункових методів. Так як проблема визначення тривалої стійкості основ споруд та ґрунтових масивів складного рельєфу виникла порівняно недавно, то з'явилося завдання розробки розрахункових методів, що дозволяють визначати деформації повзучості. When designing any engineering structure erected on soils with rheological properties, the question inevitably arises: in this particular case, should one take into account the rheological properties of the soil and the long-term deformation of the foundations and soil structures over time, arising from the forces of gravity and other external loads. If the rheological properties of the soil are weakly expressed and the load from the structure is relatively small, then it is not necessary to predict the long-term stability of the structure. Otherwise, a long-term forecast is simply necessary. Realization of the rheological forecast is connected with the application of certain calculation methods. Since the problem of determining the long-term stability of the foundations of buildings and soil massifs of complex terrain arose relatively recently, the task of developing calculation methods that allow determining creep deformations has arisen.
Study of the load-bearing capacity of foundations taking into account the influence of the rheological properties of soils
Keywords: розрахунок осідання; розподілу напружень; реологічні властивості; settlement calculation; stress distribution; rheological properties