Підвищення ефективності процесу механічної обробки шестерень гідравлічних машин роторного типу - Шевченко, Валентина Миколаївна; Shevchenko, Valentyna (ЦНТУ, 2024)
Метою роботи є підвищення ефективності процесу механічної обробки шестерень гідравлічних машин роторного типу, а саме шестеренних насосів, з огляду на те, що саме точність та якість шестерень відіграє ключову роль у формуванні вихідних характеристик гідравлічних машин. У роботі було проаналізовано основні способи механічної обробки шестерень гідравлічних машин, визначено основні сучасні напрямки підвищення ефективності. Проаналізовано базовий технологічний процес виготовлення шестерень, запропоновано заходи по підвищенню ефективності. Проведено підбор металорізального обладнання, різального, допоміжного та вимірювального інструменту, затискних пристосувань, виконано розрахунки припусків, режимів різання та проведено нормування операцій. Виконано проектування затискного верстатного та контрольного пристосування та різального інструменту. Проведено необхідні економічні розрахунки. Актуальність. Шестеренні насоси широко використовуються завдяки своїм численним перевагам. Підвищення ефективності механічної обробки шестерень для насосів, з метою покращення якості, підвищення точності і зменшення собівартості їх виготовлення це актуальна задача для досліджень. Практичне значення. Виконано аналіз основних сучасних напрямків підвищення ефективності технології механічної обробки зубчастих поверхонь, на його основі розроблено рекомендації щодо раціоналізації технологічного процесу виготовлення деталі шестерня ведуча; розроблено удосконалений технологічний процес, верстатне пристосування, різальний інструмент та контрольний пристрій. The purpose of the work is to improve the efficiency of the mechanical processing of the gears of the rotary type hydraulic machines, namely gear pumps, сonsidering that the accuracy and quality of the gears plays a key role in the formation of the output characteristics of hydraulic machines. The paper analyzed the main methods of mechanical processing of gears of hydraulic machines, identified the main modern directions for increasing efficiency. The basic technological process of manufacturing gears was analyzed, and measures to increase efficiency were proposed. Metal-cutting equipment, cutting, auxiliary and measuring tools, clamping devices were selected, allowances, cutting parameters were calculated, and time rationing of operations were done. The design of a clamping device, control device and a cutting tool has been completed. Necessary economic calculations have been carried out. Relevance. Gear pumps are widely used due to their many advantages. Increasing the efficiency of mechanical processing of gears for pumps, with the aim of improving quality, increasing accuracy and reducing the cost of their production, is an urgent task for research. Practical value. An analysis of the main modern directions for increasing the efficiency of the technology of mechanical processing of gear surfaces was performed, based on it, recommendations were developed for the rationalization of the technological process of manufacturing the driver gear part; an improved technological process, a clamping device, a cutting tool and a control device were developed.
Improving the efficiency of machining gears of rotary hydraulic machines
Keywords: зубофрезерування; шестерня; черв’ячна фреза; шестеренний насос; технологія виробництва; hobbing; gear; hob mill; gear pump; production technology