Поняття та форми спеціалізації сільськогосподарського виробництва - Лисенко, А. М.; Акімов, С. С.; Чадай, Ю. В. (Центрально-Українське видавництво, 2023)
В тезах наголошується на тому, що раціональний підбір галузей та видів продукції забезпечується спеціалізацією виробництва, яка є важливою формою суспільного поділу праці та результатом безперервного розвитку продуктивних сил. У авторському визначенні спеціалізація сільськогосподарського виробництва є формою організації аграрного виробництва, спрямованою на зосередженні засобів, предметів праці, трудових та фінансових ресурсів на рівні як окремого суб’єкта господарювання, так і певної території для виробництва окремих видів продукції й отримання завдяки цьому кращих результатів господарської діяльності. Для урахування ступеня розвитку товарних галузей у рамках конкретного суб’єкта господарювання пропонується визначати коефіцієнт зосередження товарного виробництва. При формуванні спеціалізації суб’єкта господарювання у сфері сільськогосподарського виробництва пропонується враховувати: природно-кліматичні умови, а також відповідність основної діяльності суб’єкта господарювання його ключовим цілям, місії та стратегії; необхідність забезпечення раціонального користування ресурсами й дотримання екологічної безпеки, відповідність програмам регіонального та загальнодержавного економічного розвитку; відповідність структури аграрного виробництва науково обґрунтованим рекомендаціям та ринковій кон’юнктурі.
Keywords: спеціалізація; сільськогосподарське виробництво; форми спеціалізації; коефіцієнт зосередження товарного виробництва; рівень спеціалізації; головні галузі; додаткові галузі; підсобні галузі