Вступ країн Центрально-Східної Європи до ЄС: досвід для України - Горбачов, Олександр Васильович; Horbachov, Oleksandr (ЦНТУ, 2025)
У бакалаврській роботі проаналізовано сутність, динаміку та особливості міжнародно-правових процесів інтеграції Республіки Польща, Румунії та України до Європейського Союзу. Досліджено теоретико-методологічні підходи до вивчення європейської інтеграції, зокрема концепції правової інтеграції, функціоналізму, інституціоналізму та трансформаційного розвитку. Проаналізовано політичні, економічні та інституційні чинники, що вплинули на євроінтеграційний курс Польщі та Румунії, та оцінено їх значення для формування української моделі інтеграції. Визначено європейський вибір як стратегічний пріоритет зовнішньої політики України, з урахуванням впливу війни, внутрішніх реформ і підтримки з боку країн-сусідів. Особливу увагу приділено новим умовам та механізмам спеціальної процедури приєднання України до ЄС у контексті повномасштабної війни. Обґрунтовано практичну значущість використання досвіду Польщі та Румунії для оптимізації євроінтеграційної стратегії України. In the bachelor’s thesis the essence, dynamics, and specific features of the international legal processes of integration of the Republic of Poland, Romania, and Ukraine into the European Union are analyzes. Theoretical and methodological approaches to the study of European integration are explored, particularly the concepts of legal integration, functionalism, institutionalism, and transformational development. The political, economic, and institutional factors that influenced the European integration paths of Poland and Romania are analyzed, and their significance for shaping Ukraine's integration model is assessed. European choice is defined as a strategic priority of Ukraine’s foreign policy, taking into account the impact of war, internal reforms, and support from neighboring countries. Special attention is paid to the new conditions and mechanisms of the special accession procedure of Ukraine to the EU in the context of full-scale war. The practical value of applying the experience of Poland and Romania to optimize Ukraine's European integration strategy is substantiated.
CEE Countries' Accession to the EU: Experience for Ukraine
Keywords: європейська інтеграція; Польща; Румунія; Україна; правова інтеграція; міжнародно-правові процеси; стратегія розширення ЄС; членство; трансформація; зовнішня політика; European integration; Poland; Romania; Ukraine; legal integration; international legal processes; EU enlargement strategy; membership; transformation; foreign policy