Сучасні світові тенденції інформаційно-бібліотечного забезпечення як чинник розвитку соціокультурної сфери - Бородай, І. (ЦНТУ, 2020)
У тезах проведений аналіз сучасних світових тенденцій інформаційного забезпечення різних категорій користувачів. Визначено, що серед першочергових завдань бібліотек зарубіжжя розроблення та вдосконалення пошукових інформаційних стратегій, розширення номенклатури сервісних послуг в умовах відкритого контенту, створення власних електронних продуктів, вирішення проблем оцифрування документних ресурсів тощо. Структурні зміни та інноваційні процеси, що набувають перманентного характеру, дозволяють сучасним бібліотекам значно розширити та урізноманітнити спектр інформаційно-бібліотечних послуг для задоволення потреб користувачів. Значення пріоритетного напряму роботи набуває створення комплексної системи послуг нового рівня, що ґрунтуються на врахуванні інформаційних потреб користувачів. В умовах глобальної інформатизації суспільства бібліотеки трансформуються із книгосховищ в потужні інформаційні центри, використовують друковані видання та активно формують електронні ресурси, розбудовують власну пошукову стратегію інформаційного забезпечення користувачів.
The modern world trends of informational-library support as a factor of socio-cultural sphere development
Keywords: світові тенденції; інформаційно-бібліотечне забезпечення; соціокультурна сфера; бібліотека; документ; бібліотечна педагогіка