Ресурсний потенціал банківських установ - Хвостов, Володимир Олександрович; Khvostov, Volodymyr (ЦНТУ, 2024)
У роботі розглянуто теоретичні та методичні засади формування ресурсного потенціалу банку. Розкрито сутність та економічне значення ресурсного потенціалу в банку. Поглиблено сутність ресурсного потенціалу у банку, означено його склад та структуру. Досліджено нормативно-правову основу регулювання ресурсної бази комерційних банків. Надана оцінка ресурсного потенціалу в банківській системі України. Здійснено аналіз ресурсного потенціалу на прикладі АТ КБ "ПриватБанк" та встановлено його рівень. Оцінено ефективність формування та управління ресурсним потенціалом в банку та визначено стан залучених ресурсів. Розроблено рекомендації до удосконалення механізму управління та контролю за формуванням ресурсної бази АТ КБ «ПриватБанк». Механізм управління та контролю ресурсним потенціалом передбачає елементи комплексного підходу до управління ресурсами банку, із застосуванням основних блоків. Комплексний підхід до управління ресурсним потенціалом банку дасть можливість досягти максимального фінансового результату, знизити ризики, контролювати ліквідність. The paper examines the theoretical and methodical foundations of the formation of the bank's resource potential. The essence and economic significance of the resource potential in the bank is revealed. The essence of the bank's resource potential was deepened, its composition and structure were defined. The normative and legal basis of the regulation of the resource base of commercial banks has been studied. An assessment of the resource potential in the banking system of Ukraine is given. An analysis of the resource potential was carried out on the example of JSC CB "PrivatBank" and its level was determined. The effectiveness of the formation and management of the resource potential in the bank was evaluated and the state of the resources involved was determined. Recommendations have been developed to improve the mechanism of management and control over the formation of the resource base of JSC CB "PrivatBank". The resource potential management and control mechanism provides elements of a comprehensive approach to the bank's resource management, using the main blocks. A comprehensive approach to managing the bank's resource potential will make it possible to achieve the maximum financial result, reduce risks, and control liquidity.
Resource potential of banking institutions
Keywords: власний капітал; позикові кошти; залучені кошти; зобов’язання; ліквідність; ресурсна база; ресурсний потенціал; управління депозитними ризиками; фактори; equity capital; loan funds; borrowed funds; liabilities; liquidity; resource base; resource potential; deposit risk management; factors