Механізація вирощування кормових бобів з розробкою прикочуючого котка для агрегату передпосівної обробки ґрунту - Муленко, Костянтин Андрійович; Mulenko, Kostiantyn (ЦНТУ, 2024)
В роботі проведено аналіз сучасних прикочуючих котків, що використовуються для передпосівного обробітку ґрунту, який показав, що їх конструкція не відповідає повністю вимогам щодо формування необхідної щільності ґрунту по ширині та глибині захвату. У зв'язку з цим запропоновано нову конструкцію прикочуючого котка з кулачковими робочими елементами та розроблена математична модель його дії на ґрунт. Розроблена математична модель для удосконаленого котка дозволяє визначити розподіл питомого тиску залежно від конструктивних параметрів елементів котка і фізико-механічних характеристик ґрунту. Ефективність нової конструкції котка полягає у тому, що завдяки робочій поверхні та цщільнювачам можна забезпечити рівномірне ущільнення ґрунту по ширині захвату і на необхідну глибину. Це дозволяє зменшити кількість проходів котка для досягнення необхідної однорідності ущільнення. The paper conducts an analysis of modern rolling cultivators used for pre-sowing soil treatment, revealing that their construction does not fully meet the requirements for achieving the necessary soil compaction density across the width and depth of the capture. In response to this, a new design of a rolling cultivator with cam-driven working elements is proposed, and a mathematical model of its action on the soil is developed. The mathematical model for the improved cultivator allows determining the distribution of specific pressure depending on the design parameters of the cultivator elements and the physical-mechanical characteristics of the soil. The effectiveness of the new cultivator design lies in the ability to achieve uniform soil compaction across the width of the capture and to the required depth, thanks to the working surface and compactors. This reduces the number of cultivator passes to achieve the necessary compaction uniformity.
Mechanisation of fodder beans cultivation with development of a packer roller for the unit of pre-sowing soil treatment
Keywords: передпосівний обробіток ґрунту; прикочуючий коток; щільність ґрунту; pre-sowing soil treatment; rolling cultivator; soil compaction