Оцінка впливу характеристик хонінгувальних брусків на якість поверхні і ресурс гільз циліндрів в КАТП «Агробудавтосервіс» - Галочкін, Ярослав Валерійович; Halochkin, Yaroslav (ЦНТУ, 2024)
Метою даної магістерської роботи є підвищення зносостійкості гільз циліндрів за рахунок розробки оптимальних критеріїв вибору параметрів хонінгувальних брусків. Об’єкт дослідження: процес обробки гільз циліндрів методом алмазного хонінгування. Предмет дослідження: залежності параметрів шорсткості внутрішньої поверхні гільз циліндрів від характеристик алмазних хонінгувальних брусків. В роботі проаналізовано процеси, що проходять при платовершинному алмазному хонінгуванні, їх взаємозв’язок з висотними параметрами гільз циліндрів та визначено задачі наукових досліджень. Вибрано типи дослідних зразків, устаткування, прилади та методики для проведення досліджень. Проведено дослідження продуктивності та висотних параметрів процесу хонінгування брусками з металевою та вулканітною зв’язкою, при цьому визначено характер мікропрофілю оброблених поверхонь. Проведені порівняльні дослідження результатів хонінгування алмазними брусками на металевій та вулканітовій зв’язці. Визначені критерії якості та дефекти регулярного мікрорельефу при хонінгування брусками на вулканітовій зв’язці, а також проведено практичні експерименти для аналізу причин незадовільного стану мікрорельєфу оброблюваних поверхонь та розробка способів їх усунення. Дослідженно досягнення зниження часу прироблення відновленого спряження та підвищення його зносостійкості. Приведено результати та відображено ефективність проведених досліджень на основі аналізу технологічного процесу відновлення гільз циліндрів з застосуванням хонінгування брусками на вулканітовій зв’язці. The purpose of this master's thesis is to increase the wear resistance of cylinder liners by developing optimal criteria for selecting the parameters of honing bars. Object of research: the process of processing cylinder liners by diamond honing. Subject of research: dependence of the roughness parameters of the inner surface of cylinder liners on the characteristics of diamond honing bars. The work analyzes the processes occurring during plateau diamond honing, their relationship with the altitude parameters of cylinder liners, and defines the tasks of scientific research. Types of experimental samples, equipment, devices, and methods for conducting research are selected. A study of the productivity and altitude parameters of the honing process with bars with a metal and vulcanite bond is conducted, while the nature of the microprofile of the treated surfaces is determined. Comparative studies of the results of honing with diamond bars on a metal and vulcanite bond are conducted. The quality criteria and defects of regular microrelief during honing with bars on a vulcanite bond were determined, and practical experiments were conducted to analyze the causes of the unsatisfactory state of the microrelief of the treated surfaces and develop methods for their elimination. The achievement of reducing the time for fitting the restored mating and increasing its wear resistance was investigated. The results are presented and the effectiveness of the research based on the analysis of the technological process of restoring cylinder liners using honing with bars on a vulcanite bond is reflected.
Assessment of the influence of honing bar characteristics on the surface quality and service life of cylinder liners at the Agrobudavtoservice KATP
Keywords: хонінгувальні бруски; якість поверхні; ресурс; гільза цилірндрів; honing bars; surface quality; resource; cylinder liner