Моделювання напружено-деформованого стану елементів штампових блоків під технологічним навантаженням - Пух, Ольга Володимирівна; Pukh, Olha (ЦНТУ, 2022)
Метою дослідження є оптимізація металомісткості елементів штампового оснащення зі збереженням якості штампованих деталей. Розроблено методику багатофакторного експериментального дослідження напружено-деформованого стану нижніх плит штампових блоків під дією вертикальної складової технологічного зусилля. Встановлено, що переміщення напрямних колонок, закріплених на нижній плиті штампового блока, суттєво залежать від вертикальної складової технологічного зусилля, площі матриці та площі нижньої плити, причому збільшення технологічного зусилля приводить до збільшення переміщення колонок, а збільшення площ матриці і нижньої плити до зменшення таких переміщень. Для напружень за Мізесом в збірці нижньої плити і матриці домінуючим фактором є площа матриці. The purpose of the study is to optimize the metal content of the stamping equipment elements while maintaining the quality of the stamped parts. A method of multifactorial experimental research of the stress-strain state of the lower plates of die blocks under the action of the vertical component of the technological force has been developed. It was established that the movement of the guide columns fixed on the lower plate of the die block significantly depends on the vertical component of the technological effort, the area of the matrix and the area of the lower plate, and an increase in the technological effort leads to an increase in the movement of the columns, and an increase in the areas of the matrix and the lower plate to a decrease in such movements . For Mises stresses in the assembly of the bottom plate and the matrix, the dominant factor is the area of the matrix.
Modeling of the stress-strain state of elements of stamp blocks under technological load
Keywords: штамповий блок; нижня плита; напрямна колонка; технологічний зазор; система «прес-штамп»; напружено-деформований стан; компенсатор; жорсткість; металомісткість; die block; bottom plate; guide column; technological gap; "press-stamp" system; stress-strain state; compensator; stiffness; metal density