Розробка системи електропостачання заводу з виробництва та обслуговування промислових насосів - Осадчий, Нікіта Сергійович; Osadchyi, Nikita (ЦНТУ, 2025)
Бакалаврська робота присвячена проєктуванню енергоефективної системи сервісом електропостачання для заводу, що займається виробництвом і промислових насосів. Розглянуто техніко-економічні аспекти споживання електроенергії та визначено параметри струмів короткого замикання. Проведено аналіз режимів реактивної потужності та обґрунтовано вибір систем компенсації. Запропоновано оптимальні рішення для зовнішнього й внутрішнього електропостачання, трансформаторних підстанцій і струмопроводів. Виконано підбір високовольтного обладнання з урахуванням сучасних вимог до надійності та безпеки. Особливий акцент зроблено на інтеграції сучасних енергозберігаючих рішень і впровадженні інноваційних підходів до керування споживанням електроенергії, що забезпечує зменшення втрат та підвищення загальної ефективності енергосистеми заводу промислових насосів. У випускній роботі розглянуто заходи з енергозбереження для індукційної тигельної печі ІТПЕ-0,03/0,05ТГ1. Проаналізовано теплові та електричні втрати, запропоновано шляхи їх зменшення. Обґрунтовано необхідність підвищення коефіцієнта потужності та оптимізації режиму роботи. Запропоновано модернізацію конструкції печей з використанням новітніх матеріалів і технологій. Визначено ефективність заміни застарілого обладнання на сучасне з підвищеним ККД. Розглянуто вплив допоміжних операцій та простоїв на загальні втрати енергії. Зроблено розрахунки оптимальної потужності печі відповідно до виробничих потреб.
Development of a power supply system for a plant for the production and maintenance of industrial pumps
Keywords: електричні навантаження; реактивна потужність; індукційна тигельна піч; electrical loads; reactive power; induction crucible furnace