Теоретичне обґрунтування експериментальних досліджень вільних коливань систем з двома степенями вільності - Лушніков, В. М.; Чайковський, О. Б.; Пирогов, В. В.; Кравченко, О. Ю. (КНТУ, 2013)
Аналітичні дослідження коливальних систем з двома степенями вільності, складених з двох вантажів різних мас, показують, що сумарний рух системи структурований двома незалежними коливаннями. Рівняння, складені згідно закону руху кожного вантажу, враховують пропорційну залежність з їх віддаленості від стану рівноваги. Знаки зміщень протилежні, коли коливання вантажів знаходяться в протилежних фазах.
Keywords: коливальна система; степінь вільності; головне коливання; амплітуда; колова частота; координата