Механізм формування власного капіталу банку та шляхи його вдосконалення - Верболоз, Анастасія Костянтинівна; Verboloz, Anastasia (ЦНТУ, 2022)
У роботі досліджено механізм формування власного капіталу банку та шляхи його вдосконалення. Визначено сутність та види банківського капіталу. Розглянуто функції та складові власного капіталу банку. Визначено нормативно-законодавчу базу регулювання власного капіталу в банках України. Розглянуто організаційно-економічну характеристику АТ КБ «ПриватБанк». Досліджено фінансової стан АТ КБ «ПриватБанк». Проведено аналіз власного капіталу банку. Здійснено оцінку ефективності управління власного капіталу банку. Запропоновано удосконалення механізму формування власного капіталу банку. Узагальнено фактори, які впливають на формування власного капіталу банку. Скомпоновано джерела нарощування власного капіталу банку. The work examines the mechanism of the formation of the bank's own capital and the ways of its improvement. The essence and types of bank capital are defined. The functions and components of the bank's own capital are considered. The normative-legislative framework for the regulation of equity capital in Ukrainian banks has been defined. The organizational and economic characteristics of JSC CB "PrivatBank" were considered. The financial condition of JSC CB "PrivatBank" was investigated. An analysis of the bank's own capital was carried out. An assessment of the efficiency of the bank's own capital management was carried out. It is proposed to improve the mechanism of the formation of the bank's own capital. The factors influencing the formation of the bank's own capital are summarized. Sources of increasing the bank's own capital have been compiled.
Mechanism of formation of the bank's own capital and ways of its improvement
Keywords: банківський капітал; власний капітал банку; статутний капітал; резервний капітал; нерозподілений прибуток; субординований борг; капіталізація; управління капіталом; механізм формування власного капіталу банку; bank capital; bank equity; authorized capital; reserve capital; retained earnings; subordinated debt; capitalization; capital management; mechanism of bank equity formation