Обліково-інформаційне забезпечення аудиту - Баранік, А. (ПДАУ, 2025)
Автор розглядає обліково-інформаційне забезпечення аудиту як сукупність упорядкованої економічної інформації, яка використовується на різних стадіях проведення аудиту та слугує основою для формування незалежної думки аудитора про достовірність даних, відображених у фінансовій звітності підприємства. У публікації виокремлено основні складові системи обліково-інформаційного забезпечення аудиту: нормативно-правова база з питань обліку, аудиту, оподаткування; регламент про облікову політику підприємства, а також первинні документи, регістри аналітичного та синтетичного обліку, фінансова, статистична, податкова звітність, кошториси тощо; акти, висновки внутрішнього аудиту, інформація про результати зустрічних перевірок, відповіді на запити аудитора; інформація з автоматизованих систем підприємства, що застосовуються для ведення обліку й формування звітності. Формуючи систему обліково-інформаційного забезпечення аудиту, автор рекомендує дотримуватися ієрархічної підпорядкованості первинних документів, регістрів аналітичного та синтетичного обліку, форм звітності.
Keywords: аудит; дані обліку та звітності; нормативно-правове регламентування; обліково-інформаційне забезпечення