Управління економічними ризиками підприємницької діяльності (на прикладі ТОВ «Універсал-плюс», м. Кропивницький) - Дегтяренко, Дмитро Сергійович; Dehtyarenko, Dmytro (ЦНТУ, 2023)
У першому розділі роботи досліджено теоретичні засади управління економічними ризиками підприємницької діяльності. Проаналізовано сутність категорії «економічний ризик», запропоновано її трактування, що розширює можливості комплексного урахування аспектів управління економічними ризиками підприємницької діяльності на прикладі торгівлі. Розкрито причини появи економічних ризиків в ринковому середовищі. Визначено специфіку економічних ризиків у сфері торговельного бізнесу. Удосконалено систематизацію методів оцінки та управління економічними ризиками підприємництва в умовах невизначеності, викликів та загроз. У другому розділі роботи здійснено аналіз дієвості управління економічними ризиками на прикладі підприємства ТОВ «Універсал-Плюс Преміум». Надано загальну характеристику торговельного підприємства та результатів його економічної діяльності. Здійснено аналіз фінансово-господарської діяльності, проведена діагностика економічних ризиків та фінансової стійкості підприємства в умовах дії обставин непереборної сили. Виконано системний аналіз методів оцінки та управління економічними ризиками підприємництва. У третьому розділі розроблено науково-практичні рекомендації щодо вдосконалення управління економічними ризиками підприємницької діяльності. Розроблено пропозиції щодо формування стратегії управління економічними ризиками в умовах дії обставин непереборної сили, які передбачають інструменти ідентифікації економічних ризиків підприємницької діяльності. Запропоновано методичний підхід щодо створення покрокового алгоритму розроблення стратегії управління економічними ризиками в умовах воєнного стану як дії сукупності обставин і чинників непереборної сили. Рекомендовано вдосконалення технологій управління ризиком за допомогою створення програмно-цільових заходів. Запропоновано систему заходів щодо мінімізації ризиків та попередження можливих економічних втрат в умовах ризикових подій та невизначеності. The theoretical foundations of economic risk management of entrepreneurial activity have beem explored in the first section of the work. The essence of the category "economic risk" had been analyzed, its interpretation which expands the possibilities of comprehensive consideration of the aspects of economic risk management of business activity on the example of trade has been proposed. The reasons of the appearance of economic risks in the market environment have been revealed. The specificity of economic risks in the trade business sphere is determined. The systematization of evaluation and management methods concerning the economic risks of entrepreneurship in conditions of uncertainty, challenges and threats has been improved. The analysis of the effectiveness of economic risk management which was carried out on the example of "Universal-Plus" LLC is represented in the second section of the work. The general description of the trading enterprise and the results of its economic activity have been provided. The analysis of financial and economic activity has been carried out, the diagnosis of economic risks and financial stability of the enterprise in conditions of force majeure has been carried out. The systematic analysis of methods of evaluation and management of economic risks of entrepreneurship has been carried out. The third section is devoted to the scientific and practical recommendations for improving the management of economic risks of entrepreneurial activity. The suggestions for the formation of an economic risk management strategy under conditions of force majeure, which provide tools for identifying economic risks of entrepreneurial activity have been developed. A methodical approach to the creation of a step-by-step algorithm for the development of an economic risk management strategy in the conditions of martial law as a result of a combination of circumstances and force majeure factors has been proposed. It was recommended to improve risk management technologies through the creation of targeted program actions. A system of actions to minimize risks and prevent possible economic losses in conditions of risky events and uncertainty has been proposed.
Management of economic risks of entrepreneurial activity
Keywords: економічний ризик; підприємницька діяльність; торгівельний бізнес; регулювання; загрози; виклики; управління; мінімізація; методи оцінки; системний аналіз; інструменти регулювання; стратегія; моніторинг ризиків; фінансова стійкість; програмно-цільові заходи; economic risk; entrepreneurial activity; trading business; regulation; threats; challenges; management; minimization; assessment methods; system analysis; regulatory tools; strategy; risk monitoring; financial stability; programmatic actions