Розробка технології обробки маточини П00014 з проведенням структурно-морфологічного аналізу токарних роботизованих комплексів - Лисенко, Роман Олександрович; Lysenko, Roman (ЦНТУ, 2024)
У роботі виконаний аналіз діючого на базовому підприємстві технологічного процесу механічної обробки маточини П00014, визначені його недоліки та розроблені рекомендації по модернізації. Проведені аналіз точності та технологічності деталі, обґрунтування методів виготовлення заготовки та виконана розробка структури, змісту та керуючих програм на операціях, де використовуються верстати з ЧПК. Усі прийняті в роботі технічні та технологічні рішення підтверджуються необхідними розрахунками, наведені розрахунки припусків, режимів різання, технічно-обґрунтованих норм часу. Розроблені і розраховані затискний та контрольний пристрої. Дослідна чистина присвячена аналізу токарних роботизованих комплексів, зокрема розроблено методику проведення структурно-морфологічного аналізу токарних роботизованих комплексів; проведені дослідження з визначення критеріїв якісної оцінки будови та функціонування токарних роботизованих комплексів; виконано розподіл об’єктів роботизованих комплексів на морфологічні ознаки і складено морфологічні матриці; проведено синтез варіантів виконань двозахватних промислових роботів та роботизованих комплексів; виконано багатокритеріальний вибір раціональних структур синтезованих компонувальних схем роботизованих комплексів на основі перетину нечітких множин. In the work, the analysis of the technological process of mechanical processing of hub P00014 operating at the base enterprise was performed, its shortcomings were identified and recommendations for modernization were developed. The analysis of the accuracy and manufacturability of the part was carried out, the justification of the methods of manufacturing the workpiece was carried out, and the development of the structure, content and control programs was carried out in operations where CNC machines are used. All technical and technological decisions made in the work are confirmed by the necessary calculations, calculations of allowances, cutting modes, and technically justified time norms are given. Clamping and control devices are developed and calculated. The research field is dedicated to the analysis of lathe robotic complexes, in particular, the methodology of structural and morphological analysis of lathe robotic complexes has been developed; carried out studies on the definition of criteria for quality assessment of the structure and functioning of lathe robotic complexes; the division of objects of robotic complexes into morphological features was performed and morphological matrices were compiled; a synthesis of options for two-grip industrial robots and robotic complexes was carried out; a multi-criteria selection of rational structures of synthesized structural schemes of robotic complexes based on the intersection of fuzzy sets was performed.
Development of the technology for machining the P00014 hub with structural and morphological analysis of turning robotic complexes
Keywords: технологія обробки; маточина; структурно-морфологічний аналіз; токарні роботизовані комплекси; processing technology; hub; structural-morphological analysis; lathe robotic complexes