Дослідження зміцнення ґрунтових основ стрічкових фундаментів похилими щебеневими елементами в пробитих свердловинах - Гончаренко, Руслан Анатолійович; Honcharenko, Ruslan (ЦНТУ, 2024)
Велика кількість будівель, що вже існує, та має цінність як архітектурна пам’ятка, реконструюється, та і взагалі будівля термін існування якої є необхідність подовжити, мають фундаменти неглибокого закладання. Як правило, це житлові будинки висотою до п’яти поверхів, промислові одно і двоповерхові будівлі, будівлі соціального призначення, та інша забудова минулих років, що розташовується в центральних районах міст і містечок України. Саме для підсилення ґрунтової основи під фундаменти даних споруд, виконані дослідження, що передбачають посилення ґрунтової основи похилими щебеневими палями з їх розміщенням у шаховому порядку. Щебеневі палі влаштовуються шляхом примусового набивання попередньо-пробитих похилих свердловин під підошвою фундаментів. Виконано моделювання в програмному комплексі Plaxis та встановлено зміну модуля деформації ґрунтової основи після її армування. A large number of buildings that already exist and have value as an architectural monument, are being reconstructed, and in general, buildings whose lifespan needs to be extended have shallow foundations. As a rule, these are residential buildings up to five floors high, industrial one- and two-story buildings, social buildings, and other buildings of past years located in the central areas of cities and towns of Ukraine. It is precisely to strengthen the soil base under the foundations of these structures that studies have been carried out that involve strengthening the soil base with inclined rubble piles with their placement in a staggered manner. Rubble piles are arranged by forced filling of pre-drilled inclined wells under the sole of the foundations. Modeling was performed in the Plaxis software complex and the change in the deformation modulus of the soil base after its reinforcement was established.
Research on strengthening soil bases of strip foundations with inclined crushed stone elements in drilled wells
Keywords: щебінь; ґрунт; фундамент; crushed stone; soil; foundation