Психологічні засади культури спілкування - Коломієць, О. Б.; Kolomyets, O. (ЦНТУ, 2023)
Як відомо, спілкування є однією з універсальних реальностей буття людини, а також необхідною умовою і специфічним видом її діяльності. Від нього значною мірою залежить психологічний клімат в установах, організаціях, на підприємствах. Саме в процесі спілкування виявляється їх організаційна та виробнича мобільність, конкурентні позиції в діловому світі. Характер спілкування обумовлюється етнічними, віковими, професійними, гендерними та багатьма іншими параметрами, які необхідно враховувати в міжособистісних стосунках. Ці стосунки є динамічним процесом комунікації, опосередкованим характерами, почуттями, настроями, схильностями його учасників. Отже, кожен комунікативний акт реалізується через взаємодію конкретних особистостей. Тому культура спілкування характеризується й психологічною складовою. As you know, communication is one of the universal realities of human existence, as well as a necessary condition and specific type of its activity. The psychological climate in institutions, organizations, and enterprises largely depends on it. It is in the process of communication that their organizational and production mobility, competitive positions in the business world are revealed. The nature of communication is determined by ethnic, age, professional, gender and many other parameters that must be taken into account in interpersonal relationships. This relationship is a dynamic process of communication, mediated by the characters, feelings, moods, inclinations of his participants Therefore, each communicative act is implemented through the interaction of specific personalities. Therefore, the culture of communication is also characterized by a psychological component.
Psychological foundations of communication culture
Keywords: комунікативна взаємодія; культура спілкування; характер людини; communicative interaction; communication culture; human character