Дослідження можливостей зменшення впливу частотно-регульованих електроприводів на якість електричної енергії в системі електропостачання - Осіпов, Олександр Миколайович; Osipov, Oleksandr (ЦНТУ, 2024)
Метою кваліфікаційної роботи є дослідження можливостей впливу частотно-регульованого електроприводу на якість електричної енергії в системах електропостачання. У роботі розглянуто доцільності впровадження частотно-регульованих електроприводів в залежності від типу навантаження; розглянуто питання його впливу на якість електроенергії в системі електропостачання; виявлена проблема генерації вищих гармонічний складових струму та напруги в системі електропостачання, запропоновано встановлення додаткових технічних засобів для зниження негативного впливу; розроблено математичну модель системи «ПЧ-АД» для аналізування впливу фільтра на виході інвертора на динамічні характеристики електропривода. Результати досліджень можуть бути використані для обґрунтування інтенсифікації впровадження частотно-регульованого електроприводу та під час розроблення заходів щодо зменшення впливу частотно-регульованого електроприводу на якість електроенергії в системах електропостачання. The purpose of the qualification work is to study the possibilities of the influence of the frequency-regulated electric drive on the quality of electrical energy in power supply systems. The work considers the feasibility of introducing frequency-regulated electric drives depending on the type of load; the issue of its impact on the quality of electricity in the power supply system is considered; the problem of generating higher harmonic components of current and voltage in the power supply system was identified, it was proposed to install additional technical means to reduce the negative impact; a mathematical model of the "PCH-AD" system was developed to analyze the influence of the filter at the output of the inverter on the dynamic characteristics of the electric drive. The results of the research can be used to justify the intensification of the introduction of the frequency-regulated electric drive and during the development of measures to reduce the impact of the frequency-regulated electric drive on the quality of electricity in power supply systems.
Study of the possibilities of reducing the impact of variable frequency drives on the quality of electricity in the power supply system
Keywords: частотно-регульований електропривід; якість електричної енергії; вищі гармоніки; електромагнітна сумісність; перетворювач частоти; фільтрокомпенсуючий пристрій; frequency regulated electric drive; power quality; higher harmonics; electromagnetic compatibility; frequency converter; filter compensation device