Куфічні монети VIII столлітя із с. Шандриголове Краматорського району Донецької області - Лемберг, Є.; Lemberg, Y. (ЦНТУ, 2025)
У статті представлено нумізматичний аналіз 45 куфічних монет VIII–початку IX століття, виявлених на території села Шандриголове Лиманської міської громади Донецької області. Проаналізовано їхнє походження, географію карбування та особливості окремих екземплярів, що дозволяє розширити уявлення про ранні торгові маршрути ісламського халіфату і функціонування «Великого шовкового шляху» на північному сході Хозарського каганату. The article presents a numismatic analysis of 45 Kufic coins from the 8th–early 9th centuries found in the village of Shandryholove, Lyman municipal community, Donetsk region. Their origin, minting geography and features of individual specimens are analysed, which allows us to expand our understanding of the early trade routes of the Islamic Caliphate and the functioning of the ‘Great Silk Road’ in the north-east of the Khazar Kaganate.
VIII century kufic coins from Shandryholove village in Kramatorsk raion of Donetsk oblast
Keywords: куфічні монети; VIII–IX століття; Шандриголове; ісламський халіфат; Kufic coins; 8th–9th centuries; Shandrigolove; Islamic Caliphate