Героїка метафор Наталі Дзюбенко-Мейс - Царук, А. П. (My University, 2018)
Досліджується художнє осмислення сучасних подій та історичних паралелей у поетичній збірці Наталі Дзюбенко-Мейс "Та, що біжить по стерні..." (зокрема - в поемі "Боудіка"), взаємопроникнення мотивів історичної пам'яті та поетичної праці. Зв'язок любові й жертовності пасіонаріїв репрезентовано образом-метафорою горицвіту. Питимі риси національного спротиву постають у психоаналітичному літописі очевидця. Наголошено на майстерному застосуванні прийомів кінематографічності, стереоскопічному баченні першопричин суспільних трагедій. Исследуется художественное осмысление современных событий и исторических параллелей в поэтическом сборнике Наталии Дзюбенко-Мейс "Та, которая бежит по стерне..." (в частности, в поэме "Боудика"), взаимопроникновение мотивов исторической памяти и поэтического труда. Связь любви и жертвенности воплощена в образе-метафоре горицвета. Главные черты национального сопротивления находят отражение в летописи очевидца. Подчеркнуто мастерство использования приёмов кинематографии, стереоскопичность восприятия первопричин трагедий общества.
Keywords: Наталя Дзюбенко-Мейс; образ-метафора горицвіту; національний спротив; поетична майстерність; кінематографічність